Akıl Oyunları Kulübü

Yüzme Kulübü

Dekoratif El Sanatları

Yeteneği Beceriye Dönüştürmek

Var olan yeteneğin beceriye dönüşmesi için çocuğun o alana ait ilgisinin olması ve o beceriyle ilgili olanakların çevresinde bulunması gerekmektedir. Bu süreçte ailenin görevi öncelikle çocuğa kendini keşfedebileceği olanakları sunmak, akabinde de çocuğun o alana ait var olan ilgisini desteklemektir. Ebeveynlerin ilk olarak çocukların ilgi alanlarının neler olduğunu fark etmeleri gerekmektedir. Bu farkındalığı sağlamanın en önemli yolu ise gözlem yapmaktır.

Çocuğun en çok hangi tür etkinliklerle vaktini geçirmek istediği, hangi konularda sohbet etmekten hoşlandığı, ebeveynlerine hangi alanlardan sorular yönelttiği, çocuğun ilgi duyduğu alanlar hakkında sizlere bilgi verecektir. Çocukta var olan bu doğal merakın ebeveynler tarafından desteklenmesi de önemlidir. Çocuğun var olan kişisel özelliklerini dikkatlice gözlemleyip, ilgi duyduğu alandaki uyaranlarla tanışmasını sağlamak, bu alandaki deneyimlerini arttırmak yeteneklerini keşfetmesinde yol gösterici olacaktır.

Bu süreçte aile ve okulun işbirliği içinde olması, gözlemlerini paylaşması büyük önem taşımaktadır. Ailenin ve öğretmenlerinin gözlemleri doğrultusunda objektif bir değerlendirme yaparak çocuğun potansiyelini ortaya çıkarmak mümkün olacaktır. Çocuğun ilgisi olduğu düşünülen alanlarda, branş öğretmeni ve sınıf öğretmeni ile görüşmeler yapılabilir, bu görüşmeler doğrultusunda öğrencinin var olan yeteneklerinin ortaya çıkması desteklenebilir. Gerekli durumlarda da okul dışı etkinlik önerileri ile çocuğun ilgisinin teşvik edilmesi sağlanabilir.

Her çocuğun yetenekli olduğu bir ya da birden fazla alan vardır. Ancak bu yetenekler henüz beceriye dönüşmemiş olabilir. Yetenekleri keşfetmenin anahtarı ise çocuğu birden çok kursa gönderip hepsini denemeye çalışmak yerine; farklı kaynaklardan alınan gözlemlerle hangi alanda potansiyel vaat ettiğini fark edip o alanda istikrarlı bir şekilde ilerlemesine destek olmaktan geçer.

TED ATAKENT KOLEJİ

PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ