British Council ortaklığında yürütülen, uluslararası geçerliliğe sahip, öğrencilere mesleki beceriler kazandıran ve onları işverenler tarafından tercih edilen bireyler haline getirmeyi hedefleyen BTEC (Business and Technology Education Council) programı da TED Atakent Lisesi eğitim öğretim müfredatında yerini almaktadır. Türkiye’de sadece TED Okullarında uygulanabilen bu program öğrencilerimize gelecekleri için benzersiz bir fırsat sağlamaktadır.

Btec Programı Hakkında Genel Bilgi

Öğrencilerine ileride sahip olmayı düşündükleri mesleklerin yeterliklerini kazandırmanın öneminin farkında olan TED, üniversite ve iş hayatında uluslararası düzeyde kabul gören Business and Technology Education Council (BTEC) programlarını öğrencilerine sunmuştur. Açılımı eğitimsel mükemmellik anlamına gelen ve yurt dışındaki üniversitelere geçişte İngiltere’nin en büyük akreditasyon kurumu olan Edexcel’in denklik kabul ettiği BTEC programı, işletme ve teknolojik eğitimlere yeni bir bakış açısı getiren ve geliştiren eğitim anlayışıdır.

Merkezi İngiltere olan BTEC programları 30 yıldır, 100’den fazla ülkede uygulanmaktadır. BTEC Programlarına kayıtlı 4 milyon öğrenci bulunmaktadır. Türkiye’de BTEC programları ilk kez TED Ankara Koleji’de 2014 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

BTEC programları başta İngiltere olmak üzere, uluslararası alanda üniversiteler, işverenler ve profesyonel iş dünyası tarafından tanınmakta ve kabul görmektedir. Öğrenciler, BTEC programları ile uluslararası geçerliliği olan “Performans Bildirim”, “Yeterlik”, “Sertifika”, “Diploma” belgeleri edinmektedir. Öğrenenlerin elde ettiği bu belgelerin geçerliliğinde zaman kısıtlaması bulunmamaktadır. BTEC belgeleri 100’den fazla ülkede, 25 sektörde 700’den fazla meslek alanında, Avrupa, ABD, Asya ve Avusturalya üniversitelerinde kabul edilmekte ve her yıl ortalama 1,5 milyon öğrenci BTEC belgeleri almaya hak kazanmaktadır.

Btec Programlarının Amacı Ve Genel Hedefleri

BTEC programları, işletme ve teknolojik eğitimlere yeni bir bakış açısı getiren ve geliştiren eğitim anlayışıdır. Amacı mevcut eğitim sistemini uygulama odaklı, pratik ve canlı bir modern eğitim modeli ile desteklemektir. BTEC programlarının amacı öğrencilere,

1. ilgili alanlarda uluslararası geçerliliği bulunan «award, certificate, diploma» düzeylerinde «mesleki yeterlilik» belgelerine sahip olma fırsatı,
  2. mesleki uzmanlık ve akademik ilerleme olanakları,
  3. 21. yüzyıl öğrenme becerileri çerçevesinde, belge sahibine iş bulma sürecinde tercih edilme avantajı,
  4. 25 sektörde 700’den fazla meslek alanında 1500 programda BTEC belgesi alma fırsatı,
  5. Yapılan çalışmaları, uluslararası düzeyde  kabul  gören  «seviye»   ve «kredilere» sahip sertifika ve diplomalara dönüştürebilme fırsatı,
  6. Avrupa, ABD, Asya ve Avusturalya üniversitelerinde (Yale University, Middlesex University, Colorado State University, Oxford Brookes University, University of Tampa, Ryerson University vb.) eğitim fırsatı,
  7. “Seviye 3 Extended Diploma” ile 3 A Levels kazanmış olma, Level 3 ile başlayan yolculuğu BA, BSc, B.Eng dereceleri ile uluslararası düzeyde tamamlayabilme şansı sağlamaktadır.

BTEC programları ile öğrencilerin

• Araştırma
  • Yaratıcı Düşünme
  • İnovasyon
  • Girişimcilik
  • Eleştirel Düşünme
  • Problem Çözme
  • Bireysel Öğrenme
  • Özgün Ürün Oluşturma
  • İşbirliği
  • Esneklik ve Uyum
  • Planlama
  • Sunum
  • İletişim
  • Risk Alma
  • Öz Değerlendirme
  • Öz Yönetim
  • İş Alanına Özgü becerilerini geliştirmek hedeflenmektedir.

BTEC programlarını uygulayan diğer yabancı okullar, programın öğrenciye kazandırdıkları ile ilgili öğrencilerin okula karşı tutumlarında olumlu yönde artış olduğunu, özgüvenlerinde artış gözlemlendiğini, meslek seçiminde bilinçlendiklerini, öz değerlendirme becerilerinin geliştiğini, hayallerindeki mesleklere kavuştuklarını ve üniversiteyi kazanan öğrenci sayılarında artış görüldüğünü ifade etmektedir.

Öğrencilerde yükseköğretime girişte gerekli olan becerileri geliştirmek, onlara hayallerindeki mesleklere ilişkin yeterlikleri kazandırmak ve onları sektörün önde gelen firmaları için tercih edilen bireyler haline getirmeyi hedeflemektedir. Avrupa, ABD, Asya ve Avusturalya üniversiteleri ile dünya çapındaki firmalar tarafından kabul gören BTEC programları sürekli geliştirilmekte öğrenenin, işverenin ve çağın ihtiyaçlarına uygun olarak yenilenmektedir. BTEC farklı alanlarda ve seviyelerde uygulanan programlardan oluşmaktadır.  Bu programlar, ünitelerin yoğunluğuna ve ders saatlerine bağlı olarak çeşitli seviyelere ayrılmıştır. Programların içeriği seviye arttıkça zenginleşmekte kredi sayısı artmakta ve uygulama süresi uzamaktadır. Her alan ve seviyenin, zorunlu ve seçmeli ünite sayısı, ünite içerikleri, değerlendirme ölçütleri ve puanlandırma sistemleri birbirinden farklılık göstermektedir.

Programın Paydaşları/İşbirlikçileri/Ortakları

BTEC programları Türk Eğitim Derneği Okulları’nda Pearson ile imzalanan protokol çerçevesinde uygulanmaktadır.